שני דגים צעירים שוחים להם ביחד ופוגשים במקרה דג מבוגר יותר ששוחה לכיוון השני, מהנהן לעברם בראשו ואומר, "בוקר טוב בחורים, איך המים?"
בנאום שנשא למחזור 2005 של מכללת קניון, מתחיל פוסטר וואלאס את דבריו בסיפור המפורסם על הדגים:
שני דגים צעירים שוחים להם ביחד ופוגשים במקרה דג מבוגר יותר ששוחה לכיוון השני, מהנהן לעברם בראשו ואומר, "בוקר טוב בחורים, איך המים?"
ושני הדגים הצעירים ממשיכים לשחות כמה זמן, ואז לבסוף אחד מהם מביט באחר ואומר, "מה זה לעזאזל מים?"
הוא יוצא מן הסיפור הזה לנאום שמסביר לשומעים את נקודת מבטו על כך שהמציאויות הכי מובנות מאליהן, הכי חשובות, יהיו לעיתים קרובות אלה שהכי קשה לראות אותן ולדבר עליהן.
הוא ממשיך ומתאר להם מה החשיבות בלימודים שבחרו ללמוד וזה עתה סיימו, ואיך זה מתקשר לכך שכדאי ללמוד במקום שמלמד כיצד לחשוב ולא רק מה לחשוב.
כיצד לחשוב כולל גם בחירה על מה חושבים, ואם בוחרים לחשוב על "מים", על הדברים שמקיפים אותנו ואנחנו לא שמים לב אליהם בדרך כלל, אנחנו יכולים להרוויח אפשרות לחיות חיים מאוזנים, חיים בעלי תשומת לב לאחרים, למציאות כמו שהיא מתרחשת, לא רק מנקודת המבט שלנו.
אני מוצא את עצמי מתקשה לתאר את החשיבות של הספר הקטן והקצר הזה.
ביחד עם Make good art של ניל גיימן זהו אחד מהנאומים היותר מבריקים ששמעתי, כזה שגרם לי להבחין במחשבות שלי ובדרך בה אני מתנהג בצורה יומיומית.
כל ביקור שלי בסופרמרקט, כל נסיעה בכביש פקוק, אפילו בזמן אימון בו הספורטאים / ילדים מתנהגים בצורה שלא מתאימה (לדעתי) לסביבה שאנחנו מנסים ליצור עבורם – כל חוויה יומיומית שלי השתנתה בעקבות הספר הזה.
אם אתם חושבים עכשיו על מישהו שאתם מעריכים וגרם לכם להסתכל על החיים בצורה שונה או הפך את החיים שלכם לנעימים קצת יותר, הספר הזה הוא מתנה נהדרת.
אם אתם רוצים להסתכל על החיים של עצמכם בצורה שונה או להפוך את החיים של עצמכם לנעימים קצת יותר, הספר הזה הוא מתנה נהדרת לעצמכם.
אם יותר קל לכם להקשיב – אפשר להקשיב לגירסה המלאה באנגלית בלחיצה כאן.
דיוויד פוסטר וואלאס מאוד אהב טניס והטורים שלו לעיתון הפכו להיות ספר נהדר בשם String theory לכל מי שאוהב ספורט.