שאלתי את מאמני היכולת הגופנית מה המטרה של חימום לפני אימון ואיך נראה חימום שהם אחראיים עליו. התשובות בפנים.
עידן חרט:
המטרה של חימום היא להכניס את השחקן בהדרגתיות ובבטחה לאימון כדי שהאימון יוכל להתחיל בקצב טוב. סוג של להוריד קצת חלודה בצורה של העלאת טמפרטורות הגוף והגברת האלסטיות של השרירים, מעבר דרך טווחי התנועה הנדרשים לאימון. יש גם מטרה פסיכולוגית של מעבר ממצב של חוסר פעילות למצב של פעילות. כניסה לריכוז ו-MODE של אימון.
החימום חייב להתחיל בתנועה ועובר דרך מספר שלבים. כדאי גם להקפיד על הדרגתיות בעצימות כשלבסוף אנחנו רוצים להגיע לעצימות גבוהה. המטרה של התנועה היא בעיקר העלאת טמפרטורה, מה שישפר זרימת דם, הולכה עצבית ואלסטיות של השרירים. השחקנים יבצעו תנועות מגוונות וכלליות בכל המישורים, תנועות אתלטיות (מה שמכניס לחימום גם אלמנטים טכניים ומנצל יותר ביעילות את הזמן שלי עם הקבוצה) ויעברו לתנועות ספציפיות לענף. אחר כך סט של מתיחות דינמיות, שוב בתנועה עם כניסה ומעבר דרך טווחי תנועה גדולים יותר ממה שנדרש במשחק.
אחר כך אני עובר לחלק של אקטיבציה וזה בגדול הפעלת השרירים בתרגילים שנראים כמו תרגילי כוח עם משקל הגוף. נעבור על זויות שונות ונפעיל שרירים בפלג הגוף התחתון, העליון ושרירי ליבה. אני משתמש גם בגומיות (mini bands) לאקטיבציה של שרירים מייצבים סביב הירך, הברך ושרירי הישבן. אחר כך השחקנים יעשו סדרה של תנועות של בלימה אקסצנטרית שמשלבת פרופריוספציה (ניתורים ונחיתות שונות על רגל אחת). החימום בדרך כלל יסתיים בסדרה של פעולות עצימות יותר, אם זה ספרינטים, מתגברות, יציאה ובלימה, שינויי כיוון וקצת זריזות.
החימום שלי לא כולל מתיחות סטטיות או גליל, אבל אם יש שחקן שאוהב את זה הוא מוזמן לבצע אותם בצורה עצמאית.
אלחנן ביטן:
המטרה של החימום היא בעצם להיות "שער הכניסה" לאימון עצמו, על פי רוב אם החימום מתחיל באווירה טובה ובקצב שהולך ועולה עד השלב שבו האימון ה"רשמי" מתחיל, האימון עצמו יתבצע בצורה טובה יותר.
אם הוא מונוטוני ומשעמם ייקח הרבה יותר זמן לשחקנים להביא את יכולתם לידי ביטוי באימון.
אי אפשר לנתק את הצד המנטלי מהפיזי, ובדיוק בגלל זה קיים החימום להביא את הספורטאי מוכן ודרוך לאימון.
החימום שאני מעביר כמובן משתנה בהתאם ליום בשבוע וכו' אבל תמיד אשתדל שהוא יכלול תחרות או משחקון כלשהו כדי ליצור עניין כבר בתחילת האימון. תמיד יהיה בו חלק של עבודת כוח ושל שינוי כיוון וקצב.
רימון יבזורי:
העלאת קצב הלב והעברת דם לשרירי השלד, עירור של מערכת העצבים, חידוד הספורטאי בצורה הדרגתית על ידי גירוי בתבניות תנועה דומות למשחק, העלאת המוטיבציה, הגברת קצב הפעילות לרמת העצימות הדרושה לאותה יחידת אימון שתבוא אחרי חלק החימום.
החימום שאני אחראי עליו משלב תנועה בכל מימדי התנועה, עבודה עם הכדור, מתיחות דינאמיות, הגברת קצב בתבניות תנועה מהמשחק במצבים סגורים, משחקונים להגברת הקצב ושילוב כל המרכיבים יחד.
נדב לנסמן:
בשלבים הצעירים, החימום נועד ללמד את הילדים איך מתחממים.
בבוגרים, החימום צריך להיות עצמאי, לפי בחירת הספורטאי. שהוא יחליט מה טוב עבורו.
מטרת החימום הוא להכניס את הגוף למצב תנועה.
החימום אצלי:
באימון ארוך: שילוב תרגילי ליבה, תרגילי תנועה ומיקוד על תרגילים גופניים שנצטרך בעתיד.
באימון קצר: חמש דקות, עבודה עצמאית על תנועה. ושאר החימום קורה לפני הסטים, עם משקלי עבודה קלים.
ירון גנקין:
המטרה של חימום היא להביא את הספורטאי לאימון במצב אידאלי. בסופו של דבר, החימום הוא נגזרת של החלק העיקרי באימון מכיוון שאם מדובר באימון התאוששות אז החימום יהיה שונה מאשר חימום לאימון בו משחקים הרבה.
באופן כללי, אם ניקח חימום כללי של קבוצה מקצוענית (באימון נוער זה יהיה ממש אימון) אז תהיה תנועה בכל המישורים, עבודת כוח בטווח תנועה מלא או מתיחות דינמיות, ליבה דינמי, עלייה הדרגתית בקצב וכו'.
ג'ורדן סעדה:
המטרה של החימום היא בכמה היבטים: כמנגנון פיזיולוגי המטרה היא העלאת טמפרטורת הגוף, סיכוך הנוזל המפרקי, שיפור והגברת זרימת הדם. בהיבט המנטאלי הכנת הספורטאי לאימון. החימום שאני אחראי עליו יהיה בהתאם לתוכן האימון. הוא יתחיל מהעלאת מתחים, טווחי תנועה בכל המישורים בשילוב עם שיווי משקל, הכנה ספציפית של האצות, בלימות ושינויי כיוון, ותגובות למצבים משתנים.
צליל שושן:
כאשר מסתכלים על השבוע הכללי, לחימום יש משמעות גדול המבחינת הנפח השבועי (כ20% או 120 דק׳ במהלך השבוע, לקבוצה המתאמנת 6 פעמים בשבוע ובממוצע של 100 דק׳ לאימון; כך שזה יותר מאימון שלם). לכן, זו חובתנו לנצל את החימום לשיפור מרכיבים אתלטיים (במיוחד בגילאים הצעירים יותר)!
בנוסף, בסופו של דבר, מטרת החימום היא להביא את הספורטאי מוכן לחלקים המרכזיים של האימון.
מבחינתי יש שלושה מרכיבים שיהוו את האופן שבו החימום ייראה.
הראשון; כל חימום יתבסס על RAMP (Raise, Activate, Mobilize and Potentiate).
השני; מהן היחידות המתוכננות במהלך החימום. לדוגמא, פלאומטריקה, זריזות וכו'.
השלישי; מה כולל האימון באותו היום.
בשנים האחרונות עבדתי במקומות שבהם או שהייתה לי האפשרות לבנות חלקים שונים מהאימון הכולל או שהיו לנו ימים ספציפיים בשבוע שבהם ידוע מראש מהו הדגש, והחימום נבנה בהתאם לכך במשך כל השבוע. לדוגמא, בימים של תרגולים שונים של משחקי מעבר, תכנית החיזוקים לפני האימון כללה תרגילים של השרשרת הקדמית והאחורית. רוב החימום היה בדגש על תנועות ליניאריות והיה נגמר בריצות ליניאריות במרחקים דומים לתרגיל הראשון באימון.
מצד שני, ביום שבו האימון כולל משחקונים בשטחים קטנים אז החימום כלל תרגילי בלימה, שינויי כיוון והסתיים בתרגילי זריזות בשטחים קטנים (בתגובה לגירוי).
באופן הזה יש לך את היכולת לבנות את השבוע ואת היחידות הגופניות באופן מבוקר שעולה בקנה אחד עם התכנית הגלובלית של הקבוצה.
זאב שיף:
מטרה אחת היא להכין את הספורטאי לאימון. חשוב להבין את מטרת האימון ומה בדיוק עושים באימון ומשם לגזור את אופי החימום.
מעבר למטרה של להכין את השחקן לאימון, זה גם זמן מצוין להכניס אלמנטים של עבודה במינונים קטנים על מובילטי, יציבות, יציבה וכוח – אלמנטים שדורשים רמת תחזוקה כמעט יומיומית.