שיפוט הוא כמו זריקת עונשין. לא משנה כמה ננסה לשחזר אותו, הוא לעולם לא יהיה זהה לחלוטין.
קשה לחזות מה ישפיע (או לא ישפיע) על אירוע מסוים וייחשב רעש.
שחקני כדורסל שזורקים עונשין יכולים להיות מושפעים, למשל, מהגורמים הבאים:
עייפות ממשחק שלם או משבוע קשה של אימונים ומשחקים, הלחץ המנטלי של משחק צמוד, אוהדים רועשים או מגעילים במיוחד, זיכרון מהעבר שהשפיע על המיקוד, מערכת יחסים עכורה עם שופט, מאמן או חבר לקבוצה, או כל גורם אחר - למשל טכניקה בעייתית או טיפת זיעה שמתגלגלת על המצח.
אין לנו דרך לדעת, אנחנו יכולים רק לשער.
כשאנשים מבצעים או מחליטים החלטות, הם לוקחים בחשבון את דעתם ואת השיקולים של עצמם, אבל הם גם לוקחים בחשבון מה יגידו על ההחלטה שלהם.
אם הם שמים לב שהם תחת בחינה, או שהם מזהים החלטה שחוזרת על עצמה, הם ירגישו צורך להצדיק את ההחלטה הקודמת שלהם בשם העקביות.
זאת, למרות שאולי כדאי לשנות אותה בעקבות מידע חדש.
מהסיבה הזאת, קשה מאוד למדוד החלטות באירועים שחוזרים על עצמם.
דרך אחרת לבדוק רעש מהסוג הזה היא במקרים בהם יש מאגר מסודר של החלטות שהתקבלו בעבר, אפשר לקחת את הנתונים ולנתח אותם.
חוקרים גילו בעבר שכאשר מבקשים מכמות גדולה של אנשים ניחוש לגבי מספר כלשהו, ממוצע הניחושים יהיה קרוב יותר למספר האמיתי מאשר הניחושים אפילו של המומחים הגדולים ביותר בקהל.
למעשה, הקטנת רעש היא בדיוק מה שמתבצע כאן. לכל אחד מהמנחשים היה רעש שהפריע לו, אבל איסוף מספר גדול מספיק של מנחשים שאינם מתואמים או תלויים זה בזה עוזר להקטין את הרעש במידה משמעותית.
חוכמת ההמונים הפכה להיות מושג ידוע ומקובל, ואפשר להשתמש בה גם עבור עצמנו.
ראשית, בהחלטות חשובות אפשר להתייעץ ולקבל דעתם של מספר אנשים ולהוסיף אותם ל"ממוצע ההחלטה" שלנו.
שנית, כדי להקטין את הרעש בהחלטות של עצמנו עם עצמנו, כדאי פשוט לנחש כמה וכמה פעמים.
האפקט זה נקרא "ההמון הפנימי."
אפשר לעשות זאת אחרי מספר דקות או שעות או ימים, ואפשר גם לחשוב על ההחלטה מצדדים אחרים ולמצוא טיעונים מכיוון אחר שיסתרו או ימתחו את ההחלטה האינטואיטיבית שלנו.
גורמים שיכולים ליצור רעש אצל בני אדם וכדאי לשים לב אליהם:
מצב רוח - כשאנחנו במצב רוח טוב אנחנו יותר חיוביים. אנחנו שמים לב לדברים שונים בהתאם למצב הרוח שלנו. אנחנו זוכרים יותר טוב. כשאנחנו במצב רוח טוב אנחנו גם נוטים יותר לקבל את הרושם הראשוני שלנו, ולא לפקפק בו. אנחנו חשופים יותר לבולשיט של אחרים כשאנחנו במצב רוח טוב.
לחץ ועייפות - רופאים, למשל, רושמים יותר משככי כאבים כאשר הם בפיגור של זמן בתורים שנכנסים אליהם, או בסופו של יום עבודה ארוך. אין סיבה שזה ישפיע על הטיפול של אדם ספציפי, אבל זה המצב.
מזג אוויר - אנחנו בחדר ממוזג רוב הזמן, ואין סיבה להאמין שמזג האוויר עצמו משפיע על ההחלטות, אבל הוא כנראה משפיע על מצב הרוח שלנו, שבתורו משפיע על תשומת הלב שלנו לדברים מסוימים.
סדר ההחלטות - מקצוענים בתחומים שונים מתייחסים לשיפוטים הקודמים שלהם כהקשר, ולפיכך מנסים לאזן בהתאם להחלטות האחרונות כדי להימנע מ"רצף" ארוך מדי.
שיפוט הוא כמו זריקת עונשין. לא משנה כמה ננסה לשחזר אותו, הוא לעולם לא יהיה זהה לחלוטין.
אליה פורמן כתב בעבר על העקביות בזריקת העונשין. לחצו כאן כדי לקרוא.
רעש מופיע לא רק כשאנחנו חושבים בעצמנו - הוא מופיע גם כשאנחנו מנסים לחשוב בקבוצות. לחצו כאן.