חלק שני של הטור - מאמנות כדורסל ישראליות כותבות על 12 הערכים שהובילו את פאט סאמיט על המגרש ומחוץ לו.
זהו חלק שני של הטור.
את החלק הראשון אפשר לקרוא בלחיצה כאן.
הרשימה המקורית של ה-Definite Dozen מנקודת מבט של כמה מאמנות ששאבו הרבה השראה מקואצ' סאמיט.
7. Don't Just Work Hard, Work Smart
חן לביא:
כמאמנת יכולות גופניות אני שואלת את עצמי לעיתים קרובות, איך אני משפרת את השחקניות שלי בצורה הטובה והבטוחה ביותר? איך אני עוזרת להן לבנות גוף חזק יותר שיתן להן יכולות גבוהות יותר שרלוונטיות לכדורסל ושיפחית את הסיכוי שלהן לפציעות? יש המון דרכים ולפעמים גם המון תשובות.
רוב השחקניות הן שאפתניות, חדורות מוטיבציה ותחרותיות. הן יעשו הכל כדי להשתפר ולהצליח ואנחנו אלה שצריכים לכוון אותך ולעזור להן לנתב את האנרגיה הזאת למקומות טובים ורלוונטיים. אני תמיד מזכירה לעצמי את דרישות הענף. כדורסל זה לא מרתון, לא שחייה ולא ריקוד. העומס שהשחקניות עומדות בו הוא רב, בטח בגילאים הצעירים ומכאן שצריך לשים לב איפה נותנים יותר ואיפה פחות, מתי דוחפים ומתי מרפים.
לא "הכל בראש". לפעמים כל המוסיף גורע.
8. Put the Team Before Yourself
נטע קרומר:
מאז שאני זוכרת את עצמי בספורט אני זוכרת את עצמי חלק מקבוצה. קבוצות רבות בהן הייתה לי הזכות לקחת חלק גם בתור שחקנית וגם בתור מאמנת הפכו למשפחה ובית שני עבורי. יש משהו בקבוצתיות הזאת שקשה לתאר. אולי זו הידיעה שאת חלק ממשהו הרבה יותר גדול מעצמך. אולי זה הצחוקים, הדמעות והחוויות שנצרבות בזיכרון לעד. בתור רכזת תמיד ראיתי את טובת הקבוצה לנגד עיני.
קבוצה היא בעצם מקבץ של אנשים שעובדים יחד לעבר מטרה משותפת.
בשנים האחרונות בהן הקריירה שלי התרכזה באימון הרבה מאוד קבוצות נכנסו לי ללב. קבוצה אחת מיוחדת במינה הייתה נבחרת הקדטיות של קיץ 2019.
בסופו של יום זה חיבור של מרקם אנושי ובנבחרת הזאת היתה תחושה של ביחד מסוג אחר. הצניעות, המחויבות ועבודת הצוות בנבחרת הזאת הייתה בעיניי משהו קסום. היה אמון וביטחון מלא האחת בשנייה. כל התכונות האלה הפכו את הקבוצה הספציפית הזאת לאחת המיוחדות שיצא לי לאמן.
עבודת צוות דומה במידה מסוימת למשפחה: יש מחויבויות, זכויות, חלוקת תפקידים וגם מריבות. אבל התוצר הסופי שווה את הכול.
ההצלחה האישית של השחקניות באותו טורניר מדובר בקיץ 2019 עלתה על ההצלחה הקבוצתית ותחושת הסיפוק והגאווה של הצוות בהתפתחות והתהליך שעשו השחקניות הייתה גדולה.
9. Make Winning an Attitude
קטיה אברמזון:
גישה שאפשר לשנות ולגדל. חשבי כמו ווינרית ופעלי כמו ווינרית. את צריכה להיות חיובית עם עצמך ולדחוף את עצמך כדי להיות ווינרית. אם תחשבי בצורה שלילית את תמשכי את עצמך למטה ואת תפחדי. זה יפגע בביצועים שלך ויקטין לך את הביטחון. השחקניות שלך או חברותייך לקבוצה יראו את זה וירגישו את זה ולא יהיה אמון בך בתור מאמנת או שחקנית. עלייך להראות שאת בטוחה וחיובית ושאת באמת מאמינה שאת יכולה לנצח או להשיג את המטרות. אם הפסדת או שמשהו לא עובד כמתוכנן, השאלה היא איך תגיבי - אם תהיי שלילית ותורידי את הראש או שתתגברי על המצב ותלמדי ממנו.
עלייך לזכור שלא תמיד תצליחי - במשחק, באימונים, בלימודים, או בכל מקום אחר, אבל את בטוח יכולה ללמוד ממה שקרה ולדחוף את עצמך להשתפר. כשתראי את עצמך בתור ווינרית זה יגיע ממשמעת עצמית ומעבודה קשה ואחרות יצטרפו אלייך בזכות הדוגמה שהצבת לשחקניות שלך או לחברות שלך לקבוצה.
10. Be a Competitor
נטע קרומר:
מאז ומתמיד הייתי בן אדם תחרותי. כזאת שלא יכולה להפסיד גם בדוקים. לפעמים התחרות הייתה מישהו אחר, ולפעמים התחרות הייתה להתחרות בעצמי.
כמאמנת, יוצא לי לעיתים להיתקל בשחקניות שיצר התחרותיות אצלן לא גבוה, ובעיני זה סוג של מכשול. ללא תחרותיות קשה מאוד להצליח בתחום הספורטיבי. בסופו של יום בקצה הפירמידה אין מקום לכולם. כולנו מכירים את סיפורי התחרותיות של מייקל ג'ורדן ושל קובי ברייאנט בקבוצות בהם הם שיחקו וכנראה שמשהו באופי התחרותי הזה עזר להם להגיע לאן שהם הגיעו. (מכירים את הסיפור שמייקל היה אפילו מתערב על איזה מזוודה תצא ראשונה בשדה התעופה – ואז משלם לאיש המזוודות שיוציא את המזוודה שלו ראשונה?)
לפעמים בתור מאמנים עלינו לעודד את תחום התחרותיות בתוך הקבוצות שאנו מאמנים ולהסביר שתחרותיות בתוך האימון עושה את כולם טובים וטובות יותר. בתחילת העונה יצרנו באקדמיה טבלת "ניצחונות". כמעט כל חלק באימון היה יכול לזכות בנקודות ניצחון שהיו נכנסות לטבלה ובסופו של שבוע אימונים היינו רואים ומראים לשחקניות מי ניצחה בהכי הרבה משחקונים לאורך השבוע. חששתי בהתחלה שהתחרותיות תלך למקום לא בריא אבל להפך, מהר מאוד ראיתי איך התחרותיות הופכת את השחקניות להרבה יותר טובות. פתאום הקצב והאינטנסיביות בתרגילי האימון היו גבוהים יותר ולא עבר אימון בו מישהי לא הזכירה לי לרשום לה את הנקודות בטבלה.
11. Change Is a Must
נטע קרומר:
רובנו נרתעים משינוי. שינוי מביא איתו חוסר וודאות שעלול להביא לחוסר ביטחון ואיבוד הסביבה הנעימה והמוכרת שלנו. ואכן גם במצבים בהם אנו יודעים שמשהו חייב להשתנות אנו עדיין חוששים מהשינוי. חוששים לצאת מאזור הנוחות שלנו. אך למעשה משמעות נוספת לשינוי היא התפתחות. איך אפשר לצמוח ולהשתפר ללא שינוי?
לירון כהן, לדוגמה, בחרה באומץ גדול לעשות שינוי מאגודת האם שלה בירושלים ולעבור למשפחה מאמצת ברעננה בגיל צעיר, לאחר מכן בצעד אמיץ נוסף בחרה לעזוב את ישראל וניהלה קריירה ארוכה הרחק ממשפחתה וחברותיה.
לבחור בשינוי (מפחיד ככל שיהיה) הוא לעיתים המרכיב החשוב ביותר בהצלחה (בכל תחום בחיים).
משחק הכדורסל הוא משחק של שינויים תמידיים. שינוי טקטיקה במשחק למשל, כמעט תמיד יגרום לקבוצה השנייה להגיב בהיסוס וקבוצות מצליחות הן כאלה שמצליחות להגיב לשינוי בדרך המהירה והשוטפת ביותר.
שינוי אינו מתרחש בין לילה. שינוי הוא התמודדות יומיומית עם הרגלים שאנחנו רוצים לשנות, וכאלה שאנחנו רוצים לסגל.
תנו לעצמכם את החופש לבצע שינוי. לא אוהבים את מה שאתם עושים? תשנו. לא אוהבים את הגישה שבחרתם לפעול על פיה? תשנו. לא אוהבים את הסביבה בה אתם נמצאים בה? תשנו.
תשנו צורת מחשבה, תשנו שיטת משחק. הכי חשוב, אל תפחדו.
12. Handle Success Like You Handle Failure
נטע קרומר:
יצא לכם לנצח פעם משחק ולהרגיש כאילו הפסדתם? מכירים את התחושה שמפסידים משחק בנקודה או שתיים ויודעים שלקבוצה יש רק מה להרוויח מזה? כי אם הייתם מנצחים בנקודה את אותו המשחק כנראה שתהליך הלמידה בעקבות אותו משחק ספציפי היה פחות טוב.
בחיל האוויר יש נוהל שנקרא תחקיר. התחקיר מתקיים אחרי כל אימון ואחרי כל משימה. גם אחרי אימון ומשימה מוצלחים ובטח ובטח אחרי כאלה פחות מוצלחים.
כל תחקיר כזה מאפשר לנו ללמוד מאותה סיטואציה, כדי שנוכל להגיע לסיטואציה דומה בהמשך יותר טובים.
אמנם טעות של טיס יכולה לעלות בחיי אדם וטעות של מאמן/שחקן יכולה מקסימום לעלות במשחק... אך את נוהל התחקיר אימצתי לעצמי לפני כמה שנים.
אני נוהגת לצפות בוידאו של כמעט כל משחק שאנו משחקים, וכך גם השחקניות. גם במשחקים שניצחנו וגם במשחקים שהפסדנו. תהליך הלמידה יהיה כמעט תמיד זהה בשני המקרים ומכל צפייה חוזרת ניתן לנהל תהליך של תחקיר. מה עבד יותר טוב? מה עבד פחות טוב? האם ההחלטות שקיבלתי בזמן המשחק שרתו את המטרות שלנו או לא?
הדרישה שלנו מהשחקניות בנוגע לתחקיר משחק היא דומה. על כל אחת לדעת לנתח כל סיטואציה ולהבין האם היא נועדה לשימור או לשיפור. ניהול תחקיר שכזה מאפשר לך להתייחס לניצחון או הפסד כמעט באותה צורה ודרך כך להמשיך ללמוד ולהתפתח.
Sometimes you win and sometimes you learn.