כמה עקבית צריכה להיות זריקת עונשין בכדורסל? תשובה מעניינת מהמדע.
כמה עקבית צריכה להיות זריקת עונשין בכדורסל? על פניו עקרון הספציפיות באימון נותן תשובה ברורה – האימון צריך להתרחש בתנאים הדומים ככל האפשר לסביבת התחרות. משום שהתנאים בזריקות עונשין קבועים (אותו מרחק, אותו זמן, אותו כדור, אותה 'אין' הגנה) גם האימון צריך להיות קבוע וכתוצאה מכך גם הביצוע או הטכניקה בה משתמשים. למעשה, אם נלך בקו עקרוני זה, ככל שהביצוע דומה יותר מפעם לפעם כך יגדל הסיכוי לבצע היטב - כלומר, לקלוע זריקת עונשין.
אולם, מסתבר, מחקרים לא מעטים שבדקו והשוו את רמת השונות בביצוע בקרב זורקי עונשין מקצוענים וחובבנים מראים תוצאות לא צפויות בהקשר הזה. מחקרים אלה מצאו שדווקא מקצוענים וקולעי עונשין טובים יותר מראים שונות וגיוון גבוהים יותר בין זריקה לזריקה בהשוואה לחובבנים או לזורקים פחות מוצלחים. למשל בעוצמת השרירים הפועלים בכל זריקה, קצב פיתוח הכוח שמופעל במהלכה ואפילו בחלקים מסוימים בתזמון והזויות של הטכניקה. במילים אחרות – עבודות מחקר לא מעטות מראות שהטכניקה של מקצוענים בזריקות עונשין לא רק שאינה זהה בין ביצוע לביצוע, אלא שככל שהיא יותר מגוונת בחלקים מסוימים היא מעלה את הסיכוי לקלוע.
איך זה יכול להיות? הנקודה החשובה להבין בהקשר הזה שהיא אין באמת מצב קבוע בביצועים מוטוריים גם כאשר התנאים כביכול דומים מאוד. בכל פעולה שמתבצעת תמיד יהיה חלק מסוים שאיננו בשליטה והוא תוצאה של "רעש" במערכת העצבים (נקרא גם "רעש מוטורי"). בנוסף, התנאים ההתחלתיים כמעט אף פעם לא באמת זהים ורמת עייפות שונה, רמת לחץ שונה, רמת כאב ועוד עשויים כולם להשפיע באופן כלשהו על הביצוע.
המחקר מראה ששחקנים מקצוענים שקולעים היטב מהעונשין מסוגלים להתמודד טוב יותר עם ההפרעות שכאלה משום שהגיוון שלהם מעלה את יכולת הסתגלנות שלהם.
למשל, לחץ שמעלה את רמת הטונוס בשריר עשוי לגרום לביצוע להיות נוקשה יותר. עבור זורק עונשין לא מיומן סביר להניח שהטכניקה הלא מגוונת לא תוכל להתאים את עצמה למצב החדש והזריקה שהחלה נוקשה בברכיים תסתיים כזו עד שחרור פרק כף היד והזריקה תצא חזקה מידי. מצד שני, קולע עונשין מיומן ומגוון ידע להתאים את עצמו תוך כדי הזריקה לעוצמה ההתחלתית הנובעת מהלחץ ועדיין לייצר זריקה מדויקת, למשל על ידי הפחתת המהירות או שינוי זווית השחרור בפרק כף היד.
כלומר, היכולת העדיפה של ספורטאי לא באה לידי ביטוי בטכניקה אוטומטית או קבועה לכל אורכה, אלא דווקא באפשרויות ליצור טכניקה מגוונת דיה כדי להיות מסוגל להתאים את עצמו להפרעות בביצוע.
אז מה זה אומר מבחינתנו כמאמנים? מוזמנים לנתח בתגובות.