פרופ' מיכאל (מיקי) בר-אלי עובד, חוקר ומלמד בישראל (בעיקר במכון וינגייט). כאשר אובחן כחולה במחלת הפרקינסון הבין שזמנו התקצר והחל לכתוב ספר שמטרתו להסביר איך הפסיכולוגיה של הספורט יכולה לשדרג את הביצוע בניהול ובעבודה, ולא רק בספורט.
הספר עצמו מסודר לפי נושאים (ביניהם מוטיבציה, יצירתיות, לכידות, הכנה מנטלית ועוד הרבה) והפרקים מלאים בסיפורים מהחוויות של בר-אלי בקריירה האקדמית והמקצועית הארוכה שלו, וגם בכמה וכמה ציטוטים.
ספר שכיף לקרוא ולאחרונה יצא בגירסה בעברית. אפשר להזמין אותה כאן.
כמה קטעים שנהניתי מהם במיוחד:
מוטיבציה הוא נושא מורכב ואנחנו לא תמיד יודעים מה מניע אנשים לעשות מה שהם עושים. יש משחקים בהם ברור מה המניע או שהם דורשים עירור מיוחד (נאום סוחף בחדר ההלבשה, למשל). אבל העונה לא מורכבת רק ממשחקים כאלה, ועבור רוב המשחקים, אין אפשרות למכור לשחקנים מוטיבציה ב-1.90 ש"ח.
שניים שבולטים בגישה שבדרך כלל נמנעת מנאומים חוצבי להבות הם ביל בליצ'יק, המאמן הראשי של קבוצת הפוטבול ניו אינגלנד פטריוטס (כבר 20 שנה) וגרג פופוביץ', המאמן הראשי של הסן אנטוניו ספרס (תקופה דומה).
שניהם דוגלים בגישה שמסתכמת בארבע המילים "תעשה את העבודה שלך":
לקריאה נוספת על הגישה הזו - לחצו כאן.
תזכורת מרעננת לחשיבות של הפנמה של המטרות – החוקרים (בר-אלי ביניהם) הציבו מטרות עבור חלק מהנחקרים אבל הנחקרים לא רצו (מכל סיבה שהיא) לעמוד במטרות האלה.
המטרה צריכה להיות של האדם עצמו, או לפחות להיות מקובלת עליו במידה כזו שהוא ירצה בעצמו לממש אותה.
מי באה קודם, הביצה או התרנגולת? לא בטוח.
מי בא קודם, הביצוע המוצלח או הלכידות הקבוצתית? על זה יש תשובה...קודם הביצוע המוצלח. כן-כן! קודם מצליחים במשהו ואז מרגישים טוב יותר בתור קבוצה.
על חשיבות הקבוצה מסביב בר-אלי מפרט בדוגמאות יחסית מוכרות (למשל סקוטי פיפן עבור מייקל ג'ורדן), ואחת שלא הייתה מוכרת לי היא של הנס גאורג שוורצנבק, ששיחק יחד עם פרנץ בקנבאוור בבאיירן מינכן ובנבחרת גרמניה. בקנבאוור היה ה-כוכב. הוא שיחק מאחורי ההגנה והיה עולה להתקפה ועושה שם דברים נהדרים.
בקנבאוור שינה את משחק הכדורגל.
מישהו היה צריך להישאר מאחור ולוודא שהקבוצה מאורגנת כשבקנבאוור עוד לא חזר להגנה.
זה היה שוורצנבק.
הוא היה מומחה בלקרוא את בקנבאוור ולהגיב אליו. הוא לא היה שחקן כדורגל מבריק. הוא פשוט היה מעולה במה שהקבוצה והנבחרת היו צריכות.
בפרק שעוסק במוסר, בהתנהגות על המגרש וברצון לנצח, בר-אלי משתף בתוצאות מחקר שהיה שותף לו:
המחקר בדק האם שווה לנסות לסחוט עבירת תוקף בכדורסל (flop). נכון, לפעמים השופט יקנה את הנפילה המכוונת וישרוק שריקה שלא בהכרח היה שורק לולא השחקן המגן היה נופל, אך ברוב הפעמים הנפילה (גם אם לא הייתה ניסיון לרמות!) תשיג תוצאה לא טובה עבור קבוצת ההגנה.