תקשורת בניהול התהליך כדי למקסם את בריאות השחקנים ורמת הביצועים שלהם ושל הקבוצה היא חלק מתפקיד הצוות הרפואי.
פרק 10 מתוך הספר Basketball Sports Medicine and Science / קאי פסקה, מייקל דייויסון, כריסטוף לוקאס וליאור לבר.
לפוסט המרכזי עם כל הפרקים לחצו כאן.
כדורסל הוא ספורט דינמי מאוד עם כמות פציעות גדולה יחסית.
תפקידו של צוות רפואי לא מסתכם רק בהחזרת שחקנים/ות מפציעה.
גורמים רבים מעורבים בחזרה עצמה, בתזמון שלה ובמטרות שלה.
לפעמים, שחקנים נדרשים לשחק עם כאבים או עם פציעות בשל המחויבות שלהם לעצמם או לקבוצה.
ניהול ההחלטות הללו כדי למקסם את בריאות השחקנים ורמת הביצועים שלהם ושל הקבוצה הוא חלק מתפקיד הצוות הרפואי.
בשנים האחרונות, עם עליית הרשתות החברתיות וגדילת הפופולריות של ענף הכדורסל, עולה גם רף הביצועים שנדרש, לא רק מהשחקנים/ות אלא גם מצוותי האימון והצוותים הרפואיים.
צוות רפואי מורכב מאנשי מקצוע רבים, כל אחד מומחה בתחומו - רופאים כלליים, אורתופדים מנתחים, מעסים, פיזיותרפיסטים, מטפלים מסוגים שונים, מאמני יכולת גופנית, מדעני ספורט, פיזיולוגיים, פסיכולוגים, תזונאים ועוד.
כל אלה נמצאים תחת אותו ארגון ובאחריותם לטפל באותם שחקנים ולדאוג לרווחתם.
תקשורת בין כל אותם גורמים היא הכרחית על מנת לגבש קול אחד ולהנחות את השחקנים/ות בכיוון המוסכם.
ישנן דרכים שונות להביע מסר, ביניהן דיבור פנים אל פנים ובטלפון, הודעות כתובות (מייל, ווטסאפ וכד') ואפילו סרטונים, טבלאות וגרפים.
המסר שעובר צריך גם להתקבל, והוא מתקבל כשילוב של הדברים שנאמרו, הצורה בה נאמרו והמחוות הגופניות והבעות הפנים שהתלוו אליהם.
בנוסף לשחקנ/ית, ישנם גורמים נוספים איתם יש לתקשר, כמו צוות האימון, סוכנים, אנשי מדיה, משפחות והקהל.
תקשורת בתוך צוות רפואי
ראש הצוות הרפואי הוא אדם (גבר או אישה) בעל ידע לא רק בתחום הרפואי אלא גם בספורט המדובר וגם בניהול ובמנהיגות. הוא אחראי לקבל את המידע מכל אנשי המקצוע ולוודא שכולם נמצאים על אותו מסלול ובאותו כיוון.
על ראש הצוות להיות אמין רפואית ומוסרית ולעשות כל שביכולתו כדי לשמור על הבריאות של השחקנים/ות תוך שהוא מודע לצרכי הקבוצה והמועדון.
משום שהשחקנים/ות נמצאים במגע עם מספר גורמים רפואיים בו זמנית (פיזיו', תזונאי, רופא, מעסה וכו') הם לפעמים מקבלים מסרים משלימים או אפילו סותרים, וצריכים לפרש ולבצע שילוב של המסרים כדי להבין כיצד עליהם לפעול.
זה עלול להביא לפרשנות לא נכונה, או לפנייה לצוות המקצועי (שאינו מוסמך לתת עצות רפואיות) או למקורות חיצוניים.
מכיוון שמספר בעלי תפקידים עשויים להיות חופפים בהכרשתם או בידע שהם מספקים, חובה ליצור מנגנון תקשורת איכותי כדי למנוע עבודה כפולה וגם כדי למנוע מסרים מיותרים (במקרה הטוב) או סותרים (במקרה הרע).
תקשורת עם צוות האימון
כדי למצות את הפוטנציאל של הקבוצה ושל השחקנים/ות בה, על צוות הרפואה והאימון לתקשר ביניהם בצורה בהירה ועקבית.
קיימים מודלים כדי להסדיר את התקשורת הזו, ובאחריותם של ראשי הצוותים - הרופא/ה הכללי/ת והמאמנ/ת הראשי/ת - להיות בקשר איכותי יומיומי כדי לשמש דוגמה וכדי להוביל את התהליך.
באחריותם לקיים פגישות קבועות ביניהם, לארגן מפגשים הכוללים את כל הצוות משני התחומים, לבנות וליישם פרוטוקולים לפיהם יש לפעול ולאכוף את התקשורת ברמה היומיומית.
צוות האימון צריך להיות בעל ידע בסיסי בפציעות הנפוצות בכדורסל ולהיות בעל ראש פתוח לקבלת עצות והנחיות לגבי ניהול הכאבים, הפציעות והחזרה לפעילות בצורה שתבטיח את בריאות השחקנים/ות ואת הצלחת הקבוצה.
בנוסף, יש לקחת בחשבון שעניינים רפואיים מסוימים דורשים חשאיות רפואית, ודיווח עליהם מצריך הסכמה מראש.
לאחר פציעה, הצוותים השונים צריכים להיפגש כדי להבין מדוע היא קרתה, מה אפשר לעשות כדי להפחית את הסיכון שתקרה שוב, ואיך לטפל בזו שכבר קרתה.
הצוות ייצא מהפגישה עם הגדרת תפקידים ברורה ועם ידע לגבי מסלול הטיפול ולוח הזמנים.
תקשורת עם צוות הניהול
שחקנים וגם צוותים רפואיים חותמים על חוזה עם ההנהלה ומקבלים משכורת ממנה.
הדבר עלול להשפיע על קבלת ההחלטות של הצדדים בעניינים של ביצוע עם כאבים או פציעה ובלוח הזמנים של חזרה מפציעה. לפעמים שחקנים רוצים לנוח והקבוצה רוצה שישחקו. לפעמים הקבוצה רוצה שהשחקן ינוח (או להחליף אותו) והשחקן רוצה להמשיך לשחק כדי לשמור על החוזה שלו.
חשוב שיהיה מנגנון מסודר של תקשורת כדי להבטיח מניעה של הפעלת לחצים משני הצדדים זה על זה, כולל סיכום מוקדם על חוות דעת שנייה וטיפול מחוץ למועדון במקרה הצורך.
עקב חוסר ניסיון או חוסר הבנה בתחום הרפואי, מנהלים או סוכנים לפעמים שוגים בפרשנות המצב.
השכלה בסיסית ותקשורת ברורה (ללא מונחים רפואיים מסובכים) בין הצדדים עשויה לקדם את תהליך ההחלמה בצורה יותר פשוטה ונעימה.
תקשורת עם שחקנים
קבוצות כדורסל בכל הגילאים מורכבות מכמות דו ספרתית של שחקנים/ות, לפעמים עד 16-17 כאלה, אשר באים מרקעים שונים, תרבויות שונות, מדינות שונות ובעלי ניסיון חיים שונה וקריירות שונות. בנוסף, לכל אחד מהם סגנון תקשורת שונה, ועל הצוות להתחשב בכך.
בסביבה תחרותית נהוג לומר שבריאות השחקנים/ות מעל הכול, אך המציאות היא ששחקנים לפעמים בוחרים לשחק עם כאבים ועם פציעות ולפעמים נדרשים לכך בידי ההנהלה, הסוכנים, המשפחה שלהם (כדי לא להפסיד חוזה ואת פרנסת המשפחה) ולפעמים גם בידי חברי הקבוצה (אל תאכזב/י אותנו).
התקשורת בין הצוות הרפואי לשחקנ/ית חשובה כדי שיהיה ברור לכל המעורבים בדבר, כולל צוות האימון, מה ההשלכות של אימונים או משחקים בזמן כאבים או פציעה מסוימת, על מנת שניתן יהיה לקבל החלטה אידיאלית ככל האפשר תוך קידום האינטרסים של השחקנ/ית וגם של הקבוצה.
ברגע הפציעה או גילוי המחלה על ידי הצוות מתחיל תהליך ההחלמה. חשוב לשמור על חשאיות רפואית אך לתקשר ולתאם ציפיות עם כל המעורבים (צוות אימון, משפחה ועוד) בצורה ברורה ובהירה. אנשים לא אוהבים חוסר וודאות. חזרה מלאה לפעילות יכולה להיות מוקדמת מדי כאשר מופעלים לחצים חיצוניים, ויש לשמור על קשר רציף ובהיר כדי לעדכן בכל התקדמות או נסיגה.
תקשורת עם גורמים שהשחקנ/ית סומכים עליהם יכולה להיות מסובכת, אבל עשויה גם לזרז את תהליך ההחלמה אם אפשר לקבל מידע שלא ניתן להשיג במקומות אחרים - גם על הגורמים וגם על התקדמות התהליך.
דעה נוספת וייעוץ אצל מומחים חיצוניים
הנושא של קבלת חוות דעת נוספת הוא מורכב.
לא תמיד השחקנים/ות יהיו אלה שמבקשים דעה נוספת. לפעמים זה יהיה הצוות הרפואי שרוצה לדעת מה חושב הצוות הרפואי הקודם שטיפל בשחקן, או שמחפש דעה נוספת ממומחה לפציעה שהצוות לא נתקל בה ושאין לו הכשרה רשמית לטיפול בה.
חשוב ליצור אווירה בה כולם מרגישים בנוח לחפש חוות דעת נוספת מבלי להסתיר זאת מצדדים נוספים במערכת.
הסתרת מידע יכולה לפגוע בתהליך הטיפול ובמערכת היחסים בין הצדדים יותר מאשר חוות דעת נוספת כשלעצמה.
תרופות שאולי לא מותרות, ניתוחים קטנים שעלולים להשפיע על ביצועים, בדיקות במתקנים לא מורשים ועוד אירועים עלולים לפגוע באמון וגם בבריאות השחקנ/ית.
במידת האפשר, כדאי שראש הצוות הרפואי יעזור לשחקנ/ית לחפש את הדעה הנוספת הטובה ביותר ויישאר בקשר עם האדם שמספק אותה כדי להמשיך להוביל את התהליך הרפואי בצורה הטובה ביותר.
תקשורת עם התקשורת
בעולם בו הכול ידוע ומפורסם, בטח בסביבה של כדורסל מקצועני, חשוב שהמועדון ידבר בקול אחד ויציג לקהל את כל המותר להציג בצורה בהירה וברורה.
כמובן, אין להפר חשאיות רפואית או לבצע מניפולציות על השחקנ/ית באמצעות התקשורת.